SYYSKUU: Listening to the Sound of the Shell

Listening to the Sound of the Shell
31.8.–24.9.2018

Taiteilijat: Hampus Andersson (SE), Frederik Danielsen (DK), Hrafnhildur Hannesdóttir (IS), Nayab Ikram (FI), Hertta Kiiski (FI), Sonja Ólafsdóttir (IS), Inanna Riccardi (DK), Haakon Sand (NO), Inga Skålnes (NO), Peter Stridsberg (SE),
Kuraattori: Minttu Ypyä (FI)

 

Listening to the Sound of the Shell on kymmenen nuoren pohjoismaisen valokuvaajan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemoja ovat ihmisyys, muutos, kaiken väliaikaisuus ja siitä juontuva kaiho. Tuo kaiho on kuultavissa näkinkengän sisällä kuohuavana ja kutsuvana merenä. Siitä näyttelyn nimikin juontuu. Kaihosta kotiin ja tuttuun, kaihosta merelle ja kohti uutta.

Näyttelyssä on kaksi taiteilijaa kustakin Pohjoismaasta. Taiteilijat tapasivat toisensa huhtikuussa Norjan Kristiansundissa järjestetyssä työpajassa. Vaikka taitelijat olivat toisilleen vieraita, heistä muodostui työpajan aikana toisiaan kannustava, kiinteä ja lämmin yhteisö, kuin perhe kaukana omasta perheestä. Työpajan ohjaajana toimi pohjois-irlantilainen valokuvataiteilija Clare Gallagher, joka toimii myös Ulster Universityn valokuvauksen lehtorina Belfastissa.

Työpajan lähtökohtana oli mielikuva, tunne, kokemus tai ajatus kodista. Koti on universaali käsite, alkupiste elämälle, jonka läsnäolosta tai sen puutteesta jokaisella on kokemus. Nyt nähtävillä olevissa valokuvateoksissa käsitellään ihmisen suhdetta kotiin, monisyisiä perhesuhteita, ihmisen kasvua ja kasvukipuja, sekä identiteettiä ja sen suhdetta aikaan ja paikkaan. Inhimillisyys on läsnä kaikissa teoksissa.