v

Backlight ´14 -valokuvatapahtuma

FI |  Backlight ´14 –valokuvatapahtuman laaja ohjelmisto

 

Kansainvälinen Backlight ´14 –valokuvatapahtuma jakautuu näyttelyihin ja Symposiumiin. Useiden Tampereella nähtävien näyttelyiden lisäksi Backlight ´14 ulottuu myös Valkeakoskelle ja Nokialle. Festivaalin päätapahtumat Tampereella 5.-7. syyskuuta festivaaliviikonloppuna.

Backlight  ´14 tutkii nykyvalokuvauksen keinoin voimia ja siteitä, jotka pitävät yhteiskuntia, yhteisöjä, perheitä ja ystäviä koossa ja erillään. Teeman — Holding Cohesion / Ylläpitävät voimat — ytimessä on ihmisten välinen solidaarisuus ja sen puute.

Backlight ´14 -näyttelyt :

VALITUT TAITEILIJAT AVOIMESTA HAUSTA

 

The TR1 Art hall 6.9.5.10.2014

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski  6.9.16.11.2014

Galleria Ronga 30.8.18.9.2014

Galleria Koppelo 1.9.21.9.2014

 

Kansainvälisen, avoimen taiteilijahaun kautta Valokuvakeskus Nykyaika sai 840 hakemusta 71 maasta. Taiteilijanimet julkistetaan kesäkuun alussa. Valinnan suoritti nelihenkinen kansainvälinen jury:

Tuula Alajoki (Valokuvakeskus Nykyaika ry, Tampere) toimii Backlight-projektipäällikkönä ja kuraattorina.

Miha Colner (Photon – Centre for Contemporary Photography, Slovenia). Kuraattorina Balkanin alueella toimiva taidehistorioitsija ja toimittaja Colner on erikoistunut valokuvaukseen, videoon ja mediataiteeseen.

Anahita Ghabaian Etehadieh (Silk Road Gallery, Iran) on Teheranissa toimivan Silk Road Galleryn omistaja ja johtaja, joka toimii kuraattorina kansainvälisissä näyttelyissä.

Issa Touma (Aleppo International Photo Festival, Syyria) on Aleppon valokuvafestivaalin perustaja ja johtaja. Syyrian kriisin aikana hän on jatkanut työtään aktiivisesti helpottaakseen taiteen avulla kaupunkilaisten elämää Aleppossa.

 

KUTSUNÄYTTELY

Tampereen taidemuseo  6.9.2014 – 4.1.2015

 

Taiteilijat:
Gohar Dashti (s. 1980) on valokuvataiteilija, joka kuvaa sosiaalisia aiheita historiallisin ja kulttuurisin viittauksin nykyaikaiseen yhteiskuntaan. Dashti asuu ja työskentelee Teheranissa, Iranissa.

 

Laura El-Tantawy (s. 1980) on egyptiläinen valokuvaaja, joka asuu Kairossa ja Lontoossa. Hän aloitti uransa lehtikuvaajana USA:ssa ja ryhtyi freelanceriksi. v. 2006. Hänellä on kaksoistutkinto journalismista ja politiikasta Georgian yliopistosta USA:sta.

Lalla Essaydi (s. 1956) tutkii valokuvan keinoin naiskuvaa islamilaisessa yhteiskunnassa. Essaydi on kasvanut Marokossa ja viettänyt useita vuosia Saudi-Arabiassa. Perinteinen islamilainen elämä on olennainen osa hänen identiteettiään huolimatta eurooppalaisesta ja amerikkalaisesta koulutuksesta.  Essaydi asuu New Yorkissa, USA:ssa.

 

Tanya Habjouqa (s. 1975) on Lähi-Idässä toimivan naisten kuvakollektiivi Rawiyan perustajajäseniä. Habjouqa on työskennellyt etulinjassa Irakissa, Libanonissa, Darfurissa ja Gazan alueella. Hänen teoksensa Occupied Pleasures voitti World Press Awardin sarjassa Daily Life Stories 2014. Tanya on tunnettu kyvyistään kuvata herkällä otteella sukupuoleen, ihmisoikeuksiin ja yleensä yhteiskunnallisiin ongelmiin liittyviä kysymyksiä Lähi-Idässä.

 

Pavel Wolberg (s. 1966) on viime vuosina työskennellyt eri projektien parissa Israelissa, entisen Neuvostoliiton alueella sekä Etiopiassa. Aiemmin hän toimi vapaana kuvajournalistina sekä eurooppalaisen kuvatoimiston kuvaajana. Wolberg asuu ja työskentelee Tel-Avivissa, Israelissa.

 

Backlight ´14 -kutsunäyttelyn tuottaa Tampereen taidemuseo. Kutsunäyttelyn on kuratoinut Tuula Alajoki (Backlight ´14).

 

MUUT YHTEISNÄYTTELYT

 

TR1 Taidehalli (Vooninki-sali) 2.9. – 21.9.2014

 

Ainoana Suomessa Backlightilla on ilo esitellä The Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards palkittuja valokuvakirjoja ja harvinaisempia painoksia valokuvakirjoista. Tampereelle teoksia tulee kilpailun 30 finalistilta sekä voittajilta Rosângela Rennó sekä Óscar Monzón. Näyttely järjestetään yhteistyössä Aperture Foundation (New York) ja Paris Photo (Ranska) kanssa.

 

Galleria Rajatila 13.9.30.9.2014

Persistency -näyttelyn ovat kuratoineet  Ábel Szalontai ja Gábor Arion Kudász. Näyttely tuotetaan yhteistyössä Budapestin taidekorkeakoulun kanssa.

 

Taidekeskus Mältinranta 13.9. 30.9.2014

Subjectivity  -näyttelyn on kuratoinut Clare Gallagher, joka otti osaa Backlight-residenssiin vuonna 2013. Belfastin taidekoulun valokuvausosastolta valmistuneiden ja siellä opiskelevien näyttely uskomusten ja kerronnallisuuden mekanismeista yhteenkuuluvuuden rakenteissa ja  murroksessa. Näyttely tuotetaan yhteistyössä Belfastin taidekoulun (Ulsterin yliopisto) kanssa.

 

Tehdas 108, Tehdassaari, Nokia 13.9. 30.9.2014

Nokialla nähdään videoteoksia: Backlight ´14 Video Factoryn kuraattoreina ovat kuvataiteilijat Jarno Vesala ja Katri Mononen. Näyttelyn tuottavat yhteistyössä Tehdassaaren Tuki ry ja Backlight ´14.

 

Galleria Emil, studio 6.9.28.9.2014

Voimaa, yhdessä -näyttelyyn Sara Hildén –akatemian oppilaat ovat kuvanneet itselleen tärkeitä ihmisiä, tukijoukkoaan, tsemppaajia. Kenialaiset lapset nauttivat kuvattavana olemisesta suomalais-kenialaisessa taidekasvatusprojektissa. Yhteistyössä Sara Hildén –akatemian kanssa.

 

Julkiset kaupunkitilat 1.9.2014 alkaen

Backlight ´14 esittää valokuvataiteilija Piotr Zbierskin (Lodz, Puola) teoksia Tampereen sähköjakokaapeissa. Yhteistyössä Tampereen kaupunki.

Tampereen ammattikorkeakoulun kansainvälinen INTAC-projekti tuottaa yhteistyössä Backlightin kanssa valokuva- ja videoteoksia sekä pop-up -näyttelyn kaupunkitiloihin, puistoihin, liiketiloihin, rautatieasemalle ja kaupungin virastotalolle.

Pidätämme oikeuden muutoksiin

* * *

Backlight ´14 Symposium

Backlight ´14 -valokuvatapahtumaan kuuluu laaja Symposium-ohjelmisto:

 

Portfolio Review 6.9.2014

Avajaisviikonloppuna järjestetään portfoliokatselmus. Portfolio Reviewissa työskentelyään esittelevät taiteilijat saavat suoran kontaktin kansainvälisiin alan toimijoihin ja taideviennin mahdollistajiin. Tapahtuma on suunnattu valokuva-ammattilaisille ja jo edistyneemmille opiskelijoille.

Arvioitsijoina mm.

Krzysztof Candrowicz (Lodz Fotofestiwal, Puola)
Miha Colner (Photon, Slovenia)
Anahita Ghabaian Etehadieh (Silk Road Gallery, Iran)
Arion Kudász, (Moholy-Nagy University, Unkari)
Erik Vroons (GUP Magazine, Alankomaat)
Anna-Kaisa Rastenberger (Valokuvataiteen museo, Suomi)
Hannamari Shakya (Photo Raw Magazine, Suomi)

 

Ilmoittautumisia otetaan vastaan elokuussa viikolla 32.

 

Festivaaliklubi 6.9.2014

Telakan iltatilaisuudessa on festaritunnelma korkeimmillaan, kun Krzysztof Candrowicz (Lodz Fotofestiwal, Puola) ja Erik Vroons (GUP Magazine, Alankomaat) toteuttavat photo-dj:n ominaisuudessa screeningejä, joissa on mahdollisuus nähdä valokuvia muun muassa muilta kansainvälisiltä valokuvafestivaaleilta. Suomalaisena dj:nä tunnelmaa luo tamperelainen Janne Laurila.

 

Studia Generalia ja workshop 8.9.9.2014

Yhteistyössä Tampereen Yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön (CMT) sekä Rauhan-­ ja konfliktintutkimuskeskuksen (Tapri) kanssa toteutetaan avoin seminaari alan ammattilaisille sekä työpaja suomalaisille ja kansainvälisille opiskelijoille. Yhteistyötä Backlightin kanssa yliopistolla toteuttavat Anssi Männistö (CMT-yksikkö) ja Tuomo Melasuo (Tapri). ”Representing and countering power with photograph”- seminaari on englanninkielinen. Pääpuhujat ja aikataulut varmistuvat lähiaikoina.

 

Screening Niagarassa 10.9.2014

Elokuvateatteri Niagarassa pohditaan kuinka valokuvalla voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja mitä on valokuvan poliittisuus. Ohjelmassa on innostavaa keskustelua ryhmissä ja suuremmalla joukolla sekä valokuvascreeningejä. Kaikille avoin tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin

* * * *

 

Taustatietoa Backlight ´14 –valokuvatapahtumasta

 

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeä osa Backlight -valokuvatapahtumaa. Backlight kuuluu ainoana suomalaisena toimijana kansainväliseen valokuvafestivaalien Festival of Light -verkostoon (www.festivaloflight.net). Vuoden 2014 ulkomaisia kumppaneitamme ovat muun muassa:

Photon – Centre for Contemporary Photography (Slovenia)

Silk Road Gallery (Iran)

Aleppo Photo Festival / Le Pont (Syria)

Aperture Foundation (New York)

Belfast School of Art / University of Ulster (Pohjois-Irlanti)

Moholy-Nagy University of Art and Design (Unkari)

 

Paikallinen ja valtakunnallinen yhteistyö vahvistavat tapahtuman laajaa ohjelmistoa. Backlight on

Pirkanmaan festivaalit ry:n (Pirfest) jäsen. Vuoden 2014 kotimaisia kumppaneitamme ovat muun muassa:

Tampereen taidemuseo

Tampereen yliopisto, CMT ja Tapri

Tampereen ammattikorkeakoulu, kuvataiteen ko

Voipaalan taidekeskus

Tehdassaaren Tuki ry

Sara Hildén –akatemia

Ravintola Telakka

 

Valokuvakeskus Nykyaikaa Backlight -valokuvatapahtuman järjestämisessä rahoittavat Valtion valokuvataidetoimikunta, Tampereen kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pirkanmaan kulttuurirahasto, Visuaalisen taiteen keskus Frame ja Slovenian suurlähetystö.

 

Valokuvakeskus Nykyajan organisoima kansainvälinen valokuvatapahtuma järjestetään joka kolmas vuosi. Vuodesta 1987 alkanut perinne jatkuu edelleen ja nyt on vuorossa 10. kerta.  Juhlavuotta pohjustettiin jo vuonna 2013, jolloin järjestettiin Backlight -residenssi Voipaalan taidekeskuksessa. Julkisen kulttuurirahoituksen supistuminen on tuntunut myös festivaalin toteuttamisessa, kun valtion ja kunnan harkinnanvarainen tuki vuonna 2014 supistui huomattavasti edelliskertaan (Backlight v. 2011) verrattuna. Laadukkaasta ja korkeatasoisesta festivaaliohjelmistosta emme kuitenkaan tingi: Nykyaika on kompensoinut budjettia vähentämällä muuta toimintaansa.

 

Lisää teemasta:

 

Backlight ´14 – Holding Cohesion tutkii nykyvalokuvauksen keinoin niitä voimia ja siteitä, jotka pitävät yhteiskuntia, yhteisöjä, perheitä ja ystäviä koossa, ja erillään. Teeman ytimessä on  ihmisten välinen solidaarisuus ja sen puute. Antavatko vaihtoehtoiset sosiaaliset, poliittiset, ja luovat toimintatavat  sekä aineettomat arvot uudelleen kytkeytyessään  ja kasvaessaan mahdollisuuden ihmisyydelle ja yhteisöllisyydelle sosiaalisen, henkisen ja taloudellisen laman sekä yleisen epävarmuuden aikana?

 

Katsaus lähihistoriaan osoittaa, että taloudellisesti kurjistuneet ja epävakaat yhteiskunnat ovat alttiita omaksumaan ahdasmielisiä ja kielteisiä asenteita ja syyttämään ”Muita” [etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä, seksuaalivähemmistöjä jne.] epäsuotuisista olosuhteista. Pelko oman kulttuurin järkkymisestä, epävarmuudesta, näköalattomuudesta, yhteiskunnan kerrostumisesta sekä epäluottamuksesta poliittisiin ja taloudellisiin hallintoihin on johtanut samaan valitettavaan suvaitsemattomuuteen myös valtiossa, jotka toisen maailmansodan jälkeen ovat luoneet perustansa tasa-arvolle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.

 

Vastavoimana tälle ihmiset muodostavat avoimia yhteisöjä, jotka perustuvat vapaaehtoiseen yhteenkuulumisen tunteeseen ja luottamukseen. Heidän sosiaalista pääomaansa ovat luottamus ja aineettomat arvot. Näiden vastavoimien myötä esiin on noussut useita kysymyksiä. Mitkä voimat lopulta pitävät yhteiskuntia, yhteisöjä, perheitä ja ystäviä yhdessä? Millä suhteilla on merkitystä ja mihin arvoihin tartumme? Millaisena näemme luottamuksen maailmassa, jossa vain rahalla ja vallalla tuntuu olevan merkitystä? Millaiset näkymät  kansalaisyhteisöillä on pitkällä aikavälillä? Miten nämä aiheet ja ilmiöt ovat nähtävissä nykyvalokuvauksen kautta?

 

 

 

EN | Dear friend of Backlight Photo Festival, we are preparing our 10th festival with great excitement! At the moment jury is doing the evaluation work with 840 submissions. We will update the information on our pages www.backlight.fi as we get details confirmed. Backlight ´14 is organized by Photographic Centre Nykyaika with their partners. You are all warmly welcome to the opening on 5th of September 2014 in Tampere, Finland!

 

Seuraa myös / More details coming in English www.backlight.fi