v

MARRASKUU: Jenni Valorinta

5. – 29.11.2016

 

Jenni Valorinta: Uniliike

 

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

Uniliike on sarja mustavalkoisia valokuvia nukkuvista naisista. Kuvat ovat osittain hieman utuisia pitkän valotusajan seurauksena. Yksittäinen kuva on valittu lyhyimmillään 3 tunnin päiväunista ja pisimmillään reilun 10 tunnin yöunesta kertyneestä kuvamateriaalista. Jokaisen naisen nukkuminen synnytti uudenlaisia kuvia.

Hereillä ollessaan ihminen viestii ilmeillä, eleillä ja ulkoasullaan. Kuvissa kasvojen ilmeet ovat sulaneet pois. Ulkoasu on mahdollisimman pelkistetty antaakseen tilaa muulle kuvassa ilmenevälle. Nukkuessa ihmisellä ei ole kontrollia omasta liikkeestään ja olemisestaan.

– Prosessin teki erityisen kiinnostavaksi se, että tapasin osan naisista ensimmäisen kerran, kun he saapuivat illalla luokseni nukkumaan. Olen vaikuttunut ja kiitollinen kaikkien nukkumassa käyneiden naisten rohkeudesta ja luottamuksesta, Jenni Valorinta sanoo.

Alakerrassa esillä on myös Valorinnan video Avec qui tu partage tes biscuits.

– Se on tarina yöllisestä tapaamisesta Saharan aavikolla. Söin inkiväärikeksejä kun huomasin, etten ollut yksin. Fenec-aavikkokettu oli myös kiinnostunut kekseistä ja tuli tekemään tuttavuutta, taiteilija kertoo.

Jenni Valorinta_Uniliike

Jenni Valorinta_Uniliike

Tamperelainen Jenni Valorinta toimii videosuunnittelijana esittävän taiteen produktioissa. Hänen viimeisimpiä töitään ovat mm. Figaron häät (Sibelius-Akatemia 2016) ja La Bohème (Kansallisooppera 2014). Valorinnan töihin kuuluvat myös videosuunnittelut ja VJ-keikat erilaisissa tapahtumissa. Kymmenen viime vuoden aikana Valorinnan videoita on nähty neljällä mantereella ja useissa Euroopan maissa. Uniliike on Valorinnan ensimmäinen valokuvanäyttely, ja se oli ensimmäistä kertaa esillä Järvenpää-talon galleriassa maaliskuussa 2016.

Samaan aikaan katutasossa Kati Leinonen: Äimärautio –­ Osa I