v

HUHTIKUU: Laura Nissinen

Laura Nissinen: This One’s For You, Andy

1. – 30.4.2017 (katutaso)

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16. Poikkeusaukiolot huhtikuussa:

  • Suljettu Pitkäperjantai 14.4. ja Pääsiäismaanantai 17.4.
  • Taidesuunnistuksen aikana 22.-23.4. olemme avoinna 11-17.

Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

 

Oheisohjelma lauantai 1.4. klo 13-14

Laura Nissisen luento “Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa” näyttelyn ensimmäisenä päivänä.

 

Katutasossa Laura Nissisen This One’s For You, Andy on ekologinen kannanotto ja kunnianosoitus Andy Warholille. Ajatus pissasta kehitteenä on saanut alkunsa tutkimuksesta, jonka mukaan virtsa on kilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto teollisille lannoitteille.

 

Tekijää kiehtoi myös Andy Warholin teossarja Oxidation Paintings, jonka Warhol teki pyytämällä ystäviään pissaamaan kuparimaalilla päällystettyjen maalaustensa päälle. Warholin teosten kuviot syntyivät maalin muuttaessa väriään niissä kohdissa, joissa se altistui pH-arvoltaan happamalle virtsalle. Periaate on sama kuin Nissisen kuvissa, joissa kierrätettyjen mustavalkoisten valokuvafilmien ja -paperien kemikaalit reagoivat virtsan happoihin tuottaen erilaisia värejä virtsan laadusta ja kehitysajasta riippuen.

 

– Työskentelyssäni on tärkeää ekologisuus, kokeellisuus ja valokuvauksen normien kyseenalaistaminen. Teosten tuottaminen kehon avulla on vastoin perinteistä valokuva-ajattelua, jossa kuvat tehdään kameran avulla ja negatiiveihin kosketaan kädet valkoisiin käsineisiin verhottuina, sanoo Nissinen.

 

Laura Nissinen (s. 1975) on helsinkiläinen valokuvaaja ja väitöskirjatutkija. Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta, ja se on osa Nissisen tekeillä olevaa “Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa” -aiheista väitöskirjaa Aalto-yliopistolle.

 

Samaan aikaan alakerrassa Unski Antti Immosen näyttely.